Sunday, 26 August 2012

Serius FOA - The Neil Armstrong Is A Muslim Mythbusted


Time to bust this famous myth

Fifty years on and the biggest myth of all is not that the moon landing is fake (busted in Mythbusters last year BTW). The biggest myth surrounding the moon landing to me is the Neil Armstrong is a Muslim.

So what's the myth? The story goes a little something like this;

"When Neil Armstrong landed on the moon he started exploring the lunar surface for geological samples. While jumping around in almost zero gravity he found a large trench that seems to go on forever. While inspecting the trench he started hearing someone singing in his earpiece. After a while the singing ceased and he was sure that was just radio interference coming from earth. Fast forward a few years later while on holiday in Egypt, he was shocked to hear the same song in Cairo. He then tried to find the source of this singing and suddenly realised that the "singing" was actually the Muezzin calling for prayers. He then met the imam and told him about his experience on the moon. The imam told him that the Prophet Muhammad (P.B.U.H) once split the moon in half. Neil converted to Islam then and there. NASA and the USA was furious that the first man on the moon converted to Islam. He was subsequently kicked out of the space programme and revoked of his ambassadorial privileges. This is why he is no longer in the public eye. The US hates Muslims "

This story is quite famous in the 80’s. Back then we don’t have Wikipedia or Answers.com to verify the story. The story was told to me by a school teacher and naturally I believe everything that he said. I mean, would a teacher lied to me? Seriously! A couple of days ago I stumbled upon this story again through an email. After all this years I totally forgot all about it. With the power of the internet I decided to investigate this Myth just like Jamie and Adam from Mythbusters!

shit photoshop is phail

Your Photoshop skill is WEAK


First of all let’s discuss the “trench on the moon” part of the story. Anyone can Google the surface of the moon from their PC (or Mac for you Apple snobs!) these days. Just click here and look at the landing area for Apollo 11 yourself. Can you see any trenches there? Sorry people but the trench on the moon myth is busted. Prophet Muhammad (P.B.U.H) might have cleaved the moon in half,but no trenches can be found where the moon fused back together. So this busted the first part of the Myth.

moon landing pictures

How about his “disappearance” from the late 70’s until now? This is easily explainable to be honest. Neil shied away from the limelight when he feared that his celebrity status might harm the space programme. Even back then there are people who think the space and moon exploration was a complete waste of funds. He decided to stop making public appearances so that people will concentrate on the scientific aspect of NASA’s programmes. He further shied away from public when he found out that people are making money out of his memorabilia. His signed autograph can fetch thousand of dollars on EBay. As a result he no longer signs autograph these days. This bust the myth that he was sacked from NASA when in fact he voluntarily shied away from making public appearances. Second part of the myth busted!

The best way to bust this myth is obviously to ask tuan punya badan himself. Back in 2005, Armstrong visited Malaysia for the Global Leadership Forum. He was asked about this by a journalist. This was his answer;

lol its not true nia

So there you have it folks. A myth that has been going around since I was about 8 years old is finally BUSTED. So please stop spreading this myth to your kids. Personally I think the myth was created because the Muslim world was lacking any positive role models at that time. Not surprisingly this myth resurfaced just in time for the 40th anniversary and at a time where the most famous Muslim in the world is Osama ben Laden. This shows how we desperately need a positive Muslim role model to look up to. Coincidently this is why the MJ rumour also started as well. After seeing how millions looked up to him some Muslims decide to take him as ONE OF OURS. Roll back around 5 years ago we have another equally stupid rumour. At a time when Pottermania was at it peak, emails started circulating that Emma Watson converted to Islam. This coincided with the time where she threatened to quit the franchise over pay dispute. Instead of the pay dispute the rumour claimed that she refuse to star in future Potter movie due to its “Satanic content”. A few weeks later another rumour came out this time claiming that Emma was killed by her parents because she refuse to revert to Christianity! As Ronald Weasley might say;

“Bloody hell! That was mental!”

What can we learn from today’s moon themed entry? Rumours and myths are created for the lulz. Everyone love a good conspiracy theory but in the age where Google is your friend please think twice before forwarding that email!

IN B4 ILLUMINATI JEWS OWNS THE INTERWEBS

Other sources to debunk this Myth

Armstrong Myth Debunked


p/s : Christopher Columbus, Charles Lindbergh, and Neil Armstrong. Ha, ha, ha. Neil Armstrong!

65 comments:

  1. http://i.imgur.com/DiJkn.jpg

    kalau trench takde, tu sebelah die ape? obefat, do some research, dah kahwin tp ko makin malas besarkan perut buat apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia busy delete komen haters. Mental terganggu. Kah kah kah

      Delete
  2. korang ni penat2 obe tulis serisu foa korang komen 1st 2nd 3rd merepek2... kalau serisu cool ke cerisu kreatif ke serisu neko ke takpe la nak merepek2... penat tuan punya badan mengarang ayat panjang2...

    btw kat sana neil armstrong yg dah pergi bulan lari dari jadi perhatian masyarakat kerana tidak mahu dipergunakan dan takut akan mengganggu pembangunan space program, tapi kat malaysia baru seorang pergi ke angkasa dengan kapal angkasa orang lain dah bertukar status menjadi selebriti bak artis

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh baru terbaca kat internet neil armstrong baru je mati... rip to neil lengan kuat...

      Delete
    2. Nak cakap pun tak guna.
      katalah 10-20 tahun lagi...ada la sorang budak Awang ni minat gila babas dgn astronomi. Study macam nak mampus, score dari UPSR ke SPM (kalau masih ada)...dapat biasiswa student excellent, tak payah PTPTN langsung. Boleh study sampai US. Takder main langsung,takder habis duit joli dgn minah salleh etc,etc...score lagi.
      Terima masuk akedemi astronout US... dari masuk kena buli, sampailah buli orang balik. Dari masuk org panggil, shortie Awang sampai la jadi Mejar/Captain Awang.
      Punya excellent sampai NASA hantar pegi angkasa BETUL2 buat KERJA utk diorang.

      Tapi nasib kau lah Awang oii. Jadilah angkasawan ke-2 negara. Walaupun NASA mmg bayar kau ribu2 utk buat kerja utk diorang dan sikit pun tak kacau duit negara. Lantak kau lah.

      Delete
  3. Yea la.Si Neil Armstrong tu baru je meninggal 25 Ogos 2012. Masa muda-muda dah pergi bulan.Ni dah umur 82 tahun dah pergi lagi jauh dari bulan. Macam tak nak balik je lagi. Ehh..memang tak balik pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh.. Puteri Comel.. Yg buat blog novel lucah komik biru tu kan?? Follow jgk blog obe nie ek.. Cari modal ke nk karang novel baru...?? Alang2 jumpa ni, tegur sikit la ek.. Boleh kata hampir semua karangan kau ada petik nama Allah la bagai.. Elok sgt la tu...

      Delete
  4. ni armstrong suda 2 kali meninggal kn dunia.. then ni yg kali kedua A.K.A yg trakhir bg beliau meninggal kn dunia...

    ReplyDelete
  5. "Prophet Muhammad (P.B.U.H) MIGHT have cleaved the moon in half,but no trenches can be found where the moon fused back together". sila definisikan perkataan MIGHT tersebut. adakah mukjizat Nabi juga adalah suatu mitos bagi mu? sila jawab abg obe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau benda tu xde kat situ, xyah la seboleh2 nak adakan..

      Delete
    2. kalau mukjizat Nabi macam tu hebat, apsal dia x blaja membaca? cerita nabi belah bulan tu datang dari hadis dan hadis boleh dipertikaikan terutama yg bertentangan dgn Quran. nabi kita cuma manusia biasa, bukan superman.

      Delete
    3. itu hadis sahih,klu x so xder r ayat hadis 2 digunakan terang2 dlm kitab blaja agama..obefaty klu yer pon ko nak cter pesal fakta tp jgn r smpai cerita mukjizat nabi,hadis nabi yg dh beribu2 tahun dismpaikan ko nak kata fake jgk....jgn ikot sedap logik akal..inilah jdik klu orang kurang pndai agama nk ckp pesal agama..yg len plak bodoo dok ikot skong..puihhhh:P

      Delete
    4. kepada Annakholat Atastokhdevishizar... bunyi kau ni dah macam bau2 kapir lahanat... takpun, kau ni golongan anti hadith...sesuka ke je menghina makhluk paling mulia, lepas tu percaya superman ada kuasa... cuba ko pegi spital, scan kepala tu... mana tahu, dalum kepala kau bukannya otak, tapi cuma seketul tahi...

      Delete
  6. Why muslim people always like to "CONVERT" famous people into muslim? In b4 Jack Separuh, Alexander Zulkarnain, and host other famous figures. There are also one time I heard Hilter was also claim to be a muslim... What the fuck? They have no association with any religion and you guys (serbanistast) use this method to promote your religion in cheap way? That is very low.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bro pelari biru,actualy serbanista yg asyik nk link femes people dgn islam tu memanglah bangang,tp kebodohan yg paling maksimum ialah hampir semua umat manusia percaya bulat2 yg NASA penah hantar manusia sampai ke bulan itu sendiri,even pihak rusia sendiri pernah mengatakan pendaratan di bulan sangat tidak logik dgn hanya memakai teknologi tahun 60an(sesuatu teknologi hanya blh dipercayai bila ianya blh dilakukan berulang kali,)soalnya kenapa pihak NASA hanya melakukannya hanya sekali pada 1969?kenapa tidak lakukan lg beberapa kali pada tahun 79?89?99?2009?

      Delete
    2. apa yg saya nk bgtau disini ialah adalah NASA,neil armstrong dan buzz aldrien sendiri adalah antara penipu terbesar dalam lakonan "pendaratan manusia di bulan" dan menakjubkan hampir semua manusia yg tidak berfikir dgn mendalam akan percaya bulat2 dgn tipu helah NASA,tanyalah pakar2 aerospace dr germany,russia dan france adakah dgn teknologi 2012 sekalipun mampukah manusia pg ke bulan sekali lg???

      Delete
    3. ko ingat apollo mission tu ada tahun 1969 jek ke? after that diorang dok landing kat bulan sampai late 70s.. fyi, Semasa misi apollo terakhir, angkasawan apollo siap baca septong ayat dalam quran yang diberi oleh one of the mission controller beragama islam sbb dia risaukan keselamatan diorang. ko ingat diorang gik bulan senang2 jek ke? diorang siap kene radiation pekemende lagik, jadi layak la diorang dianggap hero

      Delete
    4. kepada pelari biru... kenapa kau ni anti sangat dengan statement famaous people converted to islam? aku pun bukannya percaya sangat cerita2 tu... tapi, tidakan kau menuduh 'serbanistas' tanpa bukti dan mengiyakan dakwaan freemason tanpa bukti2 menunjukkan sikap kau yang racist,biast dan hati busuk macam bangkai babi...

      Delete
  7. Amboi sungguh manis ayat brother ni..

    ReplyDelete
  8. Replies
    1. bile die suke la. tapi link bit.ly ko tu attention pelacur betul

      Delete
  9. Modal nk g bulan masa Tue Mahal Gila, dengar cite diaorg wat kt studio je... Kalo betul, nape diaorg x Lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lagi apekebende nye nila setitik rosak susu sebelanga oiii?

      Delete
  10. hmm~~~ sejak dulu aku memang tak percaya pasal Neil Amstrong~
    either pegi ke bulan or convert Islam~ both fake~

    but MJ is the different story~ one thing remain in my head~

    "setiap keranda ada 2 pintu, 1 pintu untuk masuk seluruh mayat, & 1 pintu kecil di atas untuk melihat bahagian muka & upper torso si mayat~ di mana, apabila kali terakhir orang ramai akan memberikan penghormatan, bahagian atas ini akan dibuka, walau bagaimanapun, ada lapisan kaca supaya mayat tidak terdedah kepada udara di luar~"

    & my question is, kalau betul dia ada dalam tu, KENAPA TAK BUKA PINTU tersebut supaya kita boleh melihat dengan jelas muka MJ ??

    ReplyDelete
  11. ahh korang!! xyah tunggu armstrong or MJ masuk Islam baru lah nak yakin pasal Islam!

    ReplyDelete
  12. Obefiend Weiland is a munafik. May Allah repay you soon enough.

    ReplyDelete
    Replies
    1. per benda der.lu buat malu keturunan syed lu saja.keturunan bongkak

      Delete
    2. dah la bongkak,babi pula

      Delete
  13. setakat search kat google pastu buat andaian sendiri still tak kukuh lagi. scientific evidence kene ade.

    http://www.ufos-aliens.co.uk/cosmicapollo.html

    ReplyDelete
  14. Pergh, masih banyak yg bebal kata Neil Armstrong still muslim... Sedangkan tuan punya badan tak mengaku Islam, tak dengar Azan di bulan. Tapi semua mcm memaksa suruh dia ngaku Islam. Hau Hau Hau.

    Tapi di Malaya, kalau ko pangkah parti yg lain. Ko dah dilabelkan kafir walaupun ko ngaku Islam, pigi Masjid...Awesome!

    Yg Kafir dituduh jadi Islam
    Yg Islam dituduh Jadi Kafir

    Syabas!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau blog ni ada button LIKE, memang aku nak klik button tu byk2!

      Delete
  15. haha... knp dan ape beza MJ dan si tangan kuat ni muslim atau none? ingat ambil ilmu yg bermanfaat walau dia kafir. idola cukup lah nabi je sbb nnt kat alam yg seterusnye nabi ni shj yg bole memberi syafaat...
    ada sape pernah dgr alquran dlm bahasa jepon? sape yg mula2 translate?

    ReplyDelete
  16. Cerita N.A convert mengarut, cerita manusia ke bulan pun sama mengarut.. Kalau betul manusia boleh land on moon dan berjalan2 on it, kenapa tuhan tak turunkan adam dan hawa dulu sorang kat bulan sorang kat bumi? Mengarut.

    Aku tak nak jadi serbanistas.. tapi bila kau dah buat ayat 'might', bagi aku kau mempertikaikan mukjizat nabi dan mempertikaikan salah satu rukun iman(beriman/percaya kepada Rasul). May god bless your soul brader.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangang nyer statement..

      Delete
    2. aku akan bertambah bangang kalau layan org yg 'tak' bangang macam kau!

      Delete
    3. Sbb org bangang jek yg terima benda tu bulat2 sedangkan ilmuan islam dari zaman saai la ni ade byk pandangan tentang incident tu..

      Delete
  17. Maka puaslah hati Obe sebab Neil Armstrong mati sebagai seorang kafir.. (seperti mana yang aku baca la.. tak tau la pulak tiba tiba bila dia nak mati Allah bagi dia Hidayah..) dan semoga kita semua mati sebagai seorang Islam...

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Hey fags, you want some real answers? Here's the truth and the source of the findings is classified. It's up to all of you to trust this or not.

    [] Yes. Neil Armstrong did landed on the moon but the right term would be he actually floated around the moon as the moon is full of dust particle as we knew.

    [] Back then the trenches on the moon is clearly visible even it is almost a hundreds of year after Prophet Muhammad PBUH past away.

    [] Back to the fact that the surface of the moon is entirely covered with dust, as time fades by and many things happens on the galaxy, the trenched marks is barely visible via satellite.

    [] Facts about Neil is a muslim remains classified because according to some of [CLASSIFIED] says [CLASSIFIED] saw him met with the religious [CLASSIFIED] and asked [CLASSIFIED] to ask him to recite Syahadah.

    [] Due to [CLASSIFIED] act, the NASA decided to shut the case and program immediately as on that time the [CLASSIFIED] was against muslim and terrorism.

    please jgn tnye mne aku dpt sume ni. Sekian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uiiihhhhh.... 'sahih'nya sumber ini....

      Delete
  20. aku ingat cikgu sains aku masa darjah 4 beria cuba menidakkan yang dorang dah pergi ke bulan. tapi dalam masa yang sama kat dia dah masuk islam gak. pelik2.

    ReplyDelete
  21. dr layan menda camni baik main angry bird space best ah..

    ReplyDelete
  22. Apa kata kalau kita semua orang islam belajar apa itu islam, implement diri dengan islam bukannya dok kutuk mengutuk sesama manusia..kita masih jauh dari mengandaikan diri "BERIMAN".. termasuklah saya..

    ReplyDelete
  23. bila nak ada orang islam jejak kaki ke bulan dan explore trench kat bulan bagi menguatkan lagi keimanan kita pada hadith rasulullah s.a.w?

    oh lupa. org islam bnyk yg bodoh. masih bertengkar dlm internet.

    ReplyDelete
  24. bodo punya muslim.... dah mendiang sendiri kata dia tidak convert... yg korang pandai2 kata dia convert pasal apa...??

    sama kes ngan pemain boling.... dah mengaku rogol... tapi kena lepas... bodo lah.. melayu menjadikan negara ini menjadi bodo... ditakbir orang2 berserban dan songkok tinggi...

    ReplyDelete
  25. so don't spread hoax about Neil Armstrong converting but you spreading hoax about Rosmah saving money from small kid to buy ring is OK? bloody hypocrites!

    ReplyDelete
  26. aku rasa kat astro oasis nnt cerita tanah kubur musim ke-5 ade episode khas utk obe ngan supporter2 serbanista die. "umat yg KUFUR". tu pun kalau die faham la maksud "KUFUR". semoga ALLAH swt memberi taufiq dan hidayah kepada kau obe. -AMIN- (kalau kafir laknat cam kau ni akan berbunyi "AMEN")

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap2 kau je cakap org kafir laknat... Lu bagus sangat ke bro? Mcm mane ko tau si obe ni kafir laknat? Nak doakan obe supaya dapat hidayah tp dlm masa yg sama buat dosa... Apara... Aku doakan ko dapat hidayah.. Amin...

      Delete
  27. Neil Alden Armstrong was an American astronaut and the first person to walk on the Moon. He was also an aerospace engineer, U.S. Navy pilot, test pilot, and university professor.

    Like or not Like

    ReplyDelete
  28. Is your dream career to FB and tweet all day long? Meet Amanda!
    go watch this now =)
    http://grassman.says.com/recommendations/amanda

    ReplyDelete
  29. thankz to the article...so know i know the truth

    ReplyDelete
  30. jOm LiKe Fan Page saya. Ada fashion korea yang cantik lagi murah.

    http://www.facebook.com/kfos333

    ReplyDelete
  31. da la jangan bergaduh bertengkar sesama islam.. kite yg hidup ni teruskan, jgn lupe solat, tiap2 solat doa la supaya mati pon dalam islam. pasal MJ, neil, muhamad ali, putri diana..tuhan je tahu, kite xde hak nak tentukan.ok?

    ReplyDelete
  32. "Telah dekat (datangnya) saat itu dan telah terbelah bulan." Al-Quran, Surah al-Qamar ayat 1.

    ReplyDelete
  33. Poor Aldrin tak popular armstrong yang popular

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails